donderdag 18 november 2010

Dag 12 - Kanazawa

K-K-K-K-KOUD, dat is het hier. Vandaag zijn we Kanazawa in gegaan. Je hebt hier een Kanazawa-loop bus die langs alle bezienswaardigheden gaat. Eerste stop: het Higashi Chaya District, waar oude Japanse theehuisjes staan, waar klanten door Geisha's werden vermaakt. Meteen bij de bushalte zat deze Akita, een Japans ras:


Kanazawa is bekend vanwege het bladgoud dat ze hier sinds ergens in 1500 maken en verwerken. Ze hebben er ook een museum van. Best geinig om te zien. Een vel bladgoud is tussen de 0.0001mm en 0.0002mm dik! Binnen stonden allemaal met goud versierde dingen, zoals deze:


Honderd meter verderop begon het Chaya gedeelte.


Er waren twee theehuizen waar je naar binnen kon. Wij zijn bij Shima gaan kijken. Shima is zo'n 190 jaar geleden gebouwd.


In de periode dat het huis werd gebouwd mochten alle luxere huizen, zoals Shiwa, twee verdiepingen hoog zijn. Shiwa is door de Japanse regering als enige gebouw in Japan aangewezen als belangrijk cultureel erfgoed.


In dezelfde straat als Shiwa staat een oud theehuis dat nu dienst doet als winkel (Hakuza), met allerlei bladgoud spul. Een deel van het oude theehuis is compleet bekleed met goud:


Van Shiwa zijn we met de bus naar de Kenrouken tuin gegaan. Aan de andere kant van de weg ligt het kasteelpark van Kanazawa:


Kenrouken wordt een van de 3 mooiste tuinen van Japan genoemd en velen beschouwen dit als de mooiste! De tuin is gedurende bijna twee eeuwen aangelegd en werd pas in 1871 voor het publiek geopend.


Het water in het park wordt vanaf een rivier verderop naar het park geleid (al vanaf 1632!).


Eenmaal in het park begon het te regenen. We zijn toen maar snel naar Myoryuji gegaan. Deze oude tempel staat ook wel bekend als ninjadera (Ninja Tempel), vanwege alle verschillende verdedigingsmechanismen en vluchtwegen. Om binnen te komen moest je je via een intercom melden, allemaal erg geheimzinnig, om de sfeer te verhogen denk ik.


Binnen hadden ze meerdere kamers met verborgen uitgangen. Er was een waterput van 25 meter diep, waarin een gang verborgen zit die naar Kanazawa Castle leidt. Verder hadden ze een paar valkuilen, waarbij er een een trap naar beneden verstopt zat:


En bij deze trap waren de treden aan de achterkant van papier, zodat de wachters vanaf de achterkant aan de schaduwen konden zien dat er iemand aan kwam, om ze vervolgens met speren te doorboren. Nice!


Toen de tempel gebouwd werd mochten gebouwen niet hoger dan twee verdiepingen zijn. Van buiten lijkt het ook zo, maar het zijn eigenlijk 4 verdiepingen, verdeeld in 7 lagen. Er zat een harakiri-kamer in, die van binnen niet geopend kon worden, dus als je daar een keer in zat, was er maar 1 weg uit...

Het regende nu echt als een gek, dus zijn we nog even snel langs de Oyama shrine gegaan en toen terug naar het hotel. Deze shrine omt uit 1599.


De poort is ontworpen door een Nederlandse architect. De bovenste verdieping deed ooit dienst als vuurtoren en bevat een glas-in-lood raam in Nederlandse stijl.


's avonds regende het nog steeds, dus zijn we maar naar een winkelstraat gegaan om op te warmen in een warenhuis ^__^
Japanse laarzenmode 2010:


En deze, vage Indianenschoenen, zijn ze helemaal wild van:


En tot slot: kanstanjes, schijnbaar is het seizoen aangebroken, want overal liggen koekjes en gebakjes met kastanjes, zelfs Pepsi doet mee met een Limited Edition kanastanjecola, al moet ik zeggen dat het volgens mij meer naar koffie smaakt:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage